1 Μαρτίου 2018

Lady Bird (2017) - Greta Gerwig

Η Lady Bird είναι μια έφηβη που θέλει απεγνωσμένα να αποδράσει από όλα, την οικογένειά της, την πόλη της, την ανωριμότητά της. Όλα της φαίνονται ατελείωτα, βαρετά, καταπιεστικα.

Από αριστερά προς τα δεξιά, Saoirse Ronan και Greta Gerwig
Η σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Greta Gerwig, ξεκίνησε παίζοντας σε διάφορες μικρές παραγωγές (όπως το Hannah takes the stairs), αλλά οι συνεργασίες της με τον σκηνοθέτη/ σεναριογράφο Noah Baumbach τη φέρνουν στο προσκήνιο  ως ηθοποιό και σεναριογράφο (GreenbergFrances HaMistress America). Ο αέρας που φέρνει σε ό,τι κάνει η Gerwig είναι φρέσκος και δημιουργεί μια εικόνα μιας προσωπικότητας που δεν μένει σε ησυχία, ερευνά και επεξεργάζεται. Τελικά, ανεξάρτητη πια, γράφει και σκηνοθετεί το Lady Bird μια ημι-αυτοβιογραφική ιστορία στην οποία πρωταγωνιστεί μια φανταστική Saoirse Ronan.


Η γραφή της Gerwig είναι μεστή. Κάθε σκηνή της ταινίας είναι απαραίτητη, επαρκής και εξυπηρετεί τον σκοπό της ιστορίας, αναδεικνύοντας τις λεπτές γραμμές και μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τους χαρακτήρες αληθινούς. Σκιαγραφεί την έφηβη Lady Bird που πνίγεται από το περιβάλλον της και θέλει να ξεσπάσει, με έναν πολύ συγκλονιστικό τρόπο. Η σχέση μάνας και κόρης είναι ο πυρήνας της ιστορίας και ξετυλίγεται απλά μέσα από διάφορα στιγμιότυπα στη ζωή της Lady Bird, χωρίς πολλές αφηγήσεις και περιττά λόγια από μέρους σεναρίου και σκηνοθεσίας. Η μάνα περήφανη αλλά και ταπεινή, η κόρη φιλόδοξη και περίεργη για τη ζωή, συγκρούονται, απομακρύνονται και ξαναβρίσκονται. Η φανταστική Laurie Metcalf εδώ ενσαρκώνει με λιτό τρόπο μια διαφορετική μητρική φιγούρα από αυτή του Big Bang Theory (θεοσεβούμενη μητέρα του Sheldon).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου