12 Απριλίου 2013

The Place Beyond The Pines (2012) - Derek Cianfrance

Ο Luke (Ryan Gosling) είναι ένας μηχανόβιος κασκαντέρ που κάνει μια μοναχική και ριψοκίνδυνη ζωή. Κάποια μέρα ξαναβρίσκεται με μια παλιά ερωμένη του, τη Romina (Eva Mendes), η οποία του αποκαλύπτει ότι έχει ένα παιδί μαζί του. Εκείνος προσπαθώντας να κάνει το καλύτερο που μπορεί για εκείνη και το γιο του αρχίζει να ληστεύει τράπεζες. Το σχέδιο δεν καταλήγει πολύ καλά και η ζωή του Luke και όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους ποτέ συνδέθηκε μπλέκονται με τη ζωή ενός αστυνομικού Avery Cross (Bradley Cooper) και του δικού του γιου.
Το “The Place Beyond The Pines” είναι ένα δράμα χαρακτήρων, που σε 140 λεπτά ψυχογραφεί γενιές ανθρώπων που αποτελούν κρίκους μιας τραγικής αλυσίδας.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Derek Cianfrance αγαπάει να περιγράφει σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Στο “Blue Valentine” του 2011 (πάλι με πρωταγωνιστή τον Ryan Gosling) περιέγραφε με σπαρακτικό ρεαλισμό τη σχέση ενός ζευγαριού, ενώ εδώ περιγράφει τη σχέση πατεράδων και γιων.
Η ταινία είναι μεγάλη, πλατιά αλλά δεν πλατειάζει. Μέσα από την αφήγηση της, ο θεατής δημιουργεί μια προσωπική σχέση με τους χαρακτήρες και επιθυμεί να δει την κατάληξη των ζωών τους. Ο Derek Cianfrance παραδίδει πάλι μια δυνατή από σκηνοθετική άποψη ταινία, με μοναδικούς τίτλους αρχής. Κατηγορήθηκε ότι το δημιούργημά του είναι στυλιζαρισμένο, αλλά εγώ θα έλεγα ότι αυτό που κάνει ενδιαφέρουσα την ταινία του είναι ότι το στυλ της αλλάζει ανάλογα με τους χαρακτήρες που κάθε φορά παρακολουθούμε. Η ταινία είναι γυρισμένη έτσι ώστε να χωρίζεται σε τρεις νοητές ενότητες: η ζωή του Luke, η ζωή του αστυνομικού Avery Cross και οι ζωές των γιών τους. Στην αρχή ο Luke παρουσιάζεται μέσα από σκηνές πιο στυλιστικά προσεγμένες, γιατί ακολουθούμε την ζωή ενός ασυνήθιστου ανθρώπου, ενώ μετά οι υπόλοιποι χαρακτήρες παρουσιάζονται μέσα από ένα πρίσμα καθημερινότητας και η κάμερα τους κοιτά με πιο ρεαλιστικό τρόπο.
Οι ηθοποιοί πολύ καλά τοποθετημένοι και οι ρόλοι μοιρασμένοι εξαιρετικά, με τον Gosling και τον νεαρό Dane DeHaan να ξεχωρίζουν. Επίσης πολύ καλός είναι και ο Bradley Cooper, ο οποίος έχει κάνει μια τεράστια στροφή στην καριέρα του, ενώ τον γιο του στην ταινία παίζει ο σχετικά νέος στο χώρο Emory Cohen που ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
*Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος26/4/13, 3:06 μ.μ.

  Νεονουάρ λοιπόν.Αυτό το Σαββατοκύριακο θα κάνω μια εξόρμηση γιατί έχω μείνει πίσω.Αν και αυτό το κασκαντέρ-ληστής μου θυμίζει λιγάκι επανάληψη του DRIVE θα μου πεις ναι υπάρχουν διαφορές,ως "αρχική σύλληψη" εννοώ.Καλό μεσημέρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχα θυμίζει Drive και ειδικά το κομμάτι του Gosling (ακόμα και η σκηνοθεσία, όπως εμένα μου φάνηκε) έχει κάποια στοιχεία.
   Να το δεις και να μου πεις περισσότερα! Καλό απόγευμα :)

   Διαγραφή