16 Φεβρουαρίου 2013

Les Miserables (2012) - Tom Hooper

Πέρυσι, τον Οκτώβρη περίπου, είχαν αρχίσει να βγαίνουν δειλά δειλά οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα των «Άθλιων» του Tom Hooper και το θέαμα που έδειχναν προμήνυε μια μεγαλειώδη ταινία. Οι «Άθλιοι» σε μορφή μιούζικαλ, όπως χρόνια παίζονται στο Broadway και σε άλλα μεγάλα θέατρα, ήρθαν επιτέλους στη μεγάλη οθόνη για να καταπλήξουν τελικά με την ειλικρίνεια και τη φιλότιμη προσπάθεια τους.
Ένας άνδρας με το όνομα  Jean Valjean (Hugh Jackman) βρέθηκε στη φυλακή επειδή έκλεψε ένα κομμάτι ψωμί και τώρα αφήνεται ελεύθερος. Στο δρόμο του βρίσκεται η  Fantine (Anne Hathaway) μια νεαρή γυναίκα που κάνει ότι μπορεί για να μεγαλώσει το παιδί της, την  Cosette (Amanda Seyfried). Ο Jean Valjean υιοθετεί την Cosette και τη μεγαλώνει σαν κόρη του. Εκείνη χρόνια αργότερα, έφηβη κοπέλα πια, συναντά τον Marius (Eddie Redmayne) και τον ερωτεύεται. Όλα αυτά τα χρόνια το παρελθόν του Jean Valjean τον καταδιώκει και μαζί μ’ αυτό ο αδίστακτος αστυνόμος Javert (Russell Crowe).
Μια ιστορία που δίνει την αθλιότητα και την ανάγκη της αλλαγής σε χρόνια σκοτεινά και μίζερα. O κόσμος δεν αντέχει, το παλιό σύστημα πρέπει να πέσει και μαζί του όσοι το στηρίζουν και η νέα τάξη πραγμάτων πρέπει να έρθει.
Όλα αυτά, αλλά και τόσα ακόμη, παρουσιάζονται υπέροχα και με ακρίβεια στην ταινία: τα σπίτια, οι δρόμοι, τα οδοφράγματα, σκηνές που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Οι χαρακτήρες ντυμένοι προσεγμένα, ανάλογα με την εποχή, με την εμφάνιση τους να προσθέτει στην αθλιότητά τους.
Αλλά αυτό που εδώ κάνει εντύπωση είναι τα πρόσωπα. Πρόσωπα που κλαίνε, που αγκομαχούν, απογοητεύονται, πενθούν, ερωτεύονται. Ο Tom Hooper επιλέγει κοντινά πλάνα και κάθε μικρή ρυτίδα του προσώπου, κάθε ανάσα είναι δυνατόν να ειδωθεί από τον θεατή. Και το απίστευτο είναι ότι όλο αυτό το συναίσθημα βγαίνει ενώ οι ηθοποιοί τραγουδούν live. Ο Tom Hooper έλαβε πολύ καλές κριτικές για το τολμηρό του εγχείρημα να απορρίψει την ιδέα του playback και να προκαλέσει τους ηθοποιούς του να τραγουδήσουν ζωντανά καθώς η σκηνή γυρίζεται. Το αποτέλεσμα μοναδικό, απολύτως φυσικό, όχι φτιαχτό και ψεύτικο.
Όλοι οι ηθοποιοί κάνουν πολύ καλή δουλειά, με την έκπληξη να την κάνει ο νεαρός Eddie Redmayne, αλλά και το υπόλοιπο καστ των νεαρών επαναστατών που έδεναν πολύ καλά μεταξύ τους. Η Anne Hathaway και ο Hugh Jackman είναι και οι δυο καταπληκτικοί και τέλος, αν και πολλούς δεν ενθουσίασε, ο Russell Crowe είναι αξιοπρεπέστατος στον ρόλο του, και σαν ηθοποιός και σαν τραγουδιστής, ενώ κρατάει μερικά από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια με την βαθιά φωνή του.
*Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου