31 Δεκεμβρίου 2012

Wreck-it Ralph (2012) - Rich Moore

Στην αίθουσα ενός μαγαζιού με ηλεκτρονικά παιχνίδια υπάρχει ένα arcade παιχνίδι, το “Fix it Felix, Jr”. To story του παιχνιδιού είναι το εξής: σε μια πολυκατοικία ζουν αμέριμνοι απλοί πολίτες, αλλά κάθε λίγο και λιγάκι ο Ralph (John C. Reilly) έρχεται και χαλάει τα παράθυρα, τους τοίχους και γενικά καταστρέφει το οικοδόμημα. Ο Felix (Jack Mc. Brayer) όμως, ο ήρωας του παιχνιδιού, με το μαγικό του σφυρί, τα φτιάχνει όλα από την αρχή και σώζει τους αθώους κατοίκους. Όταν στο μαγαζί τα φώτα κλείνουν και όλα τα παιδιά γυρνούν στα σπίτια τους, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ζωντανεύουν στα αλήθεια και ο Ralph μας διηγείται το μεγάλο αγκάθι στην ζωή του: δεν αντέχει να είναι άλλο ο κακός του παιχνιδιού και όλοι να τον μεταχειρίζονται σαν σκουπίδι. Αρκεί να βρει ένα μετάλλιο και όλα θα αλλάξουν στην ζωή του. Αποφασίζει λοιπόν να ψάξει για το πολυπόθητο μετάλλιο στα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια του μαγαζιού και η περιπέτεια ξεκινά.
Η Disney μας παραδίδει μια πολύ καλή ταινία μετά από αρκετό καιρό. Αν και η συνεργασία της με την Pixar στο “Brave” (κριτική εδώ) είχε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, το “Wreck-it Ralph” είναι μια από τις πιο ξεκαρδιστικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχω δει εδώ και καιρό. Ο σκηνοθέτης της, Rich Moore, έχει σκηνοθετήσει επεισόδια για τις σειρές animation “Futurama” και “Simpsons” οπότε ξέρει τι θα πει ενήλικο χιούμορ, το οποίο καταφέρνει να συνδυαστεί απόλυτα με το παιδικό χιούμορ σ’ αυτήν την ταινία. Ο επίσης σκηνοθέτης πολλών Simpso-επεισοδίων Jim Reardon είναι ο βασικός δημιουργός του σεναρίου σ’ αυτήν εδώ την ταινία και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Το σενάριο είναι καλογραμμένο, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες που δένουν μεταξύ τους, αποτελώντας κομμάτια μιας ιστορίας και του διδάγματος που αυτή θέλει να περάσει. Οι σεναριογράφοι δεν πέφτουν στην παγίδα του μοναδικού χαρακτήρα-ήρωα που έχει να κουβαλήσει όλο το φορτίο του ηρωισμού και του διδακτισμού, αλλά μοιράζουν το βάρος στους “δευτερεύοντες” χαρακτήρες με αποτέλεσμα ο καθένας να παίζει το ρόλο του στην ιστορία και στο τελικό μήνυμα που θέλει να περάσει.

Τρομερό animation, θα εκπλαγείτε από την ομορφιά των εικόνων, όσοι ξέρετε από ηλεκτρονικά παιχνίδια θα γελάτε συνέχεια και γενικά θα διασκεδάσετε με μια πολύ γλυκιά ταινία!
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου