16 Νοεμβρίου 2012

The Tall T (Τα λύτρα του τρόμου) (1957) - Budd Boetticher

Είδα την ταινία στα πλαίσια του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο ξεκίνησε  την Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Το φεστιβάλ υποστηρίζει τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, θα προβάλλει αρκετές Ελληνικές και Κυπριακές ταινίες, ενώ δεν ξεχνάει και τον Αμερικάνικο Κινηματογράφο και αυτή τη χρονιά κάνει μια ειδική κατηγορία και προβάλλει "Τα Western του Budd Boetticher". Ένα από αυτά ήταν και το "The Tall T".
Η ιστορία: Ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο αμαξάς τους και ένας άντρας που έτυχε να βρεθεί την λάθος ώρα στη λάθος στιγμή, ένας φτωχός, πλην τίμιος, και μόνος καουμπόη, απάγονται από τρεις ληστές που θέλουν να ζητήσουν λύτρα από τον πατέρα της γυναίκας που είναι πάμπλουτος. 
Στην ταινία, ενώ δεν υπάρχει πολλή δράση, λίγες και ολιγόλεπτες σκηνές από ανθρωποκυνηγητό και πιστολίδι, η ένταση ανάμεσα στους χαρακτήρες κλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά και κατά κύριο λόγο παρατηρούμε την εσωτερική αλλαγή που επέρχεται στους ήρωες από σκηνή σε σκηνή, μέσα από όλα όσα συμβαίνουν, για να φτάσουμε στις πολύ ενδιαφέρουσες σκηνές του τέλους. Παρακολουθούμε εν τέλει μια ταινία με πολύ ανθρώπινους χαρακτήρες: οι καλοί γίνονται κακοί, ενώ από την άλλη ο χαρακτηρισμός των ληστών ως "κακών" (από ποιους άραγε;) να μην είναι τόσο απλή υπόθεση, κάτι που φέρνει την ταινία κόντρα στο γνωστό, χιλιοπαιγμένο και στερεοτυπικό δίπολο "καλού-κακού".
Η ταινία επιπλέον, ακουμπά, δεν θίγει παραπάνω, το "τι είναι αυτό που ωθεί τους ανθρώπους να κάνουν τις λάθος επιλογές" και τελικά ποιος φταίει γι' αυτές τις επιλογές, οι ίδιοι που τις έκαναν ή κάτι γενικότερο, όπως η εκπαίδευση ή η κοινωνία;
Στην σύντομης διάρκειας ταινία (μόλις 78 λεπτά) βλέπουμε αχανή και πανέμορφα σε όλη τους γύμνια τοπία της Άγριας Δύσης, σκηνές που θυμίζουν εικόνες σε καρτ ποστάλ και συνολικά η ταινία από άποψη αισθητικής αφήνει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. 

Στο φεστιβάλ θα παιχτούν κι άλλα western από τον Boetticker. Για περισσότερες πληροφορίες γι' αυτόν και τις ταινίες του μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου