27 Νοεμβρίου 2012

ParaNorman (2012) - Chris Butler, Sam Fell

Ο Norman είναι ένα 11χρονο αγόρι που έχει μια μοναδική ικανότητα: να βλέπει και να συνομιλεί στους νεκρούς. Μένει σε μια ξεχασμένη πόλη όπου η μοναδική της attraction είναι μια μάγισσα, ο μύθος της οποίας ζει 300 χρόνια. Μια μέρα η μάγισσα, που έχει ρίξει βαριά κατάρα στην πόλη, αποφασίζει να ξυπνήσει και μαζί με μερικά ζόμπι να καταστρέψει την μικρή πόλη και τους κατοίκους της. Ο μόνος που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι ο Norman.
Ο Chris Butler που συμμετείχε στο Art Department του "Coraline" και του "Corpse Bride" μαζί με τον Sam Fell που έχει σκηνοθετήσει τα όχι και τόσο γνωστά "Flushed Away" και "The Tale of Desperaux" (δεν έχω δει κανένα από τα δυο και δυστυχώς δεν μου γεμίζουν και πολύ το μάτι) αναλαμβάνουν τώρα τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή (ο Chris Butler) του ParaNorman. Στην ταινία αυτή χρησιμοποιείται η τεχνική του stop-motion που κάνει το animation εντυπωσιακό! 
Όσον αφορά στην ιστορία, δεν θα έλεγα πως είναι μια ταινία που απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά, μάλλον κυρίως σε παιδιά άνω των 10 ετών και σε όλους τους ενήλικες φυσικά. Συνδυάζει τρόμο, φαντασία και κωμωδία με τρόπο μοναδικό, μοιράζοντας το βάρος και στα τρία αυτά είδη με αποτέλεσμα να μην απογοητεύει. Η ιστορία γίνεται ιδιαιτέρως "ενήλικη" κάποιες φορές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται και ακατάλληλη. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η ταινία είναι σημαντική: παρά το διδακτικό της περιεχόμενο και το στυλ της, που σαφώς απευθύνεται σε μικρούς θεατές, δεν φοβάται να τολμήσει (και στο κομμάτι του τρόμου και στο κομμάτι του χιούμορ) με αποτέλεσμα να μην έχουμε μια "κατάλληλη", αποστειρωμένη, βαρετή ταινία! Δείτε την και θα καταλάβετε τι εννοώ... 


1 σχόλιο: