19 Νοεμβρίου 2012

Either Way (Á annan veg) (2011) - Hafsteinn Gunnar Sigurðsson

Η ταινία προβλήθηκε στα πλαίσια του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και συγκεκριμένα του Διαγωνιστικού του Τμήματος. 
Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '80. Στους Ισλανδικούς εθνικούς δρόμους δουλεύουν δυο άντρες, ο Alfred και ο Finnbogi. Η δουλειά τους είναι να φτιάχνουν τις κίτρινες γραμμές στην άσφαλτο σχηματίζοντας δυο λωρίδες. Είναι μόνοι τους. Που και που περνάει κάποιο αυτοκίνητο ή φορτηγό. Σπάνια σταματάει. Είναι μόνοι τους, ο Finnbogi παρέα με τα γράμματα της κοπέλας του (η οποία είναι αδελφή του άλλου) και ο Alfred παρέα με τις σεξουαλικές του ορέξεις.

Η ταινία είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Hafsteinn Gunnar Sigurðsson,ο οποίος μέχρι τώρα είχε γυρίσει άλλη μια μικρού μήκους. Καλό ξεκίνημα, όχι κάτι εξαιρετικό, αλλά μια συμπαθητική ταινία για τις σχέσεις των ανθρώπων.
Το τοπίο μεγιστοποιεί τη μοναξιά των δυο χαρακτήρων, οι οποίοι αν και είναι σχεδόν συνέχεια μαζί (κοιμούνται, τρώνε και δουλεύουν μαζί) νιώθουν ουσιαστικά μόνοι, ξεκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και από αυτό που πραγματικά θα ήθελαν να κάνουν από το να "ζωγραφίζουν" γραμμές στην άσφαλτο. 
Either_Way_still2
Λιτή σκηνοθεσία, εστιάζει στα απέραντα τοπία, το κίτρινο και το πορτοκαλί βασιλεύουν και σε ναρκώνουν. Επικρατεί ηρεμία, χαμηλοί τόνοι και αργοί ρυθμοί, δεν υπάρχει ακριβώς δράση, η ώρα απλώς περνάει και εμείς γνωρίζουμε όλο και περισσότερο τους δυο άντρες, τον χαρακτήρα τους, τις συνήθειές τους...

Ήταν μια ευχάριστη ταινία, είχε ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου