22 Οκτωβρίου 2012

Nuit #1 (2011) - Anne Émond

H Clara (Catherine de Léan) γνωρίζει τον Nikolai (Dimitri Storoge) σε ένα πάρτυ. Επιστρέφουν στο σπίτι του και κάνουν σεξ. Ο Nikolai αποκοιμιέται και η Clara σηκώνεται να φύγει, αλλά όταν εκείνος το αντιλαμβάνεται ξεκινάει ένας διάλογος ανάμεσα στα δυο πρόσωπα που θα κάνει ένα one night stand κάτι πολύ διαφορετικό.
Η ταινία γυρισμένη στο Québec, πήγε στο TIFF (Toronto International Film Festival) και η σκηνοθέτης της, Anne Émond, απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης. Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω με λίγα λόγια την ταινία αυτή θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου επιτηδευμένη.
Η ταινία είναι λες και είναι γυρισμένη σε πραγματικό χρόνο. Η νύχτα ξεκινάει με το πάρτυ, στη συνέχεια παρακολουθούμε το ζευγάρι στο σπίτι σε διάφορες σκηνές σεξ και ενώ η ώρα περνάει, ξεκινάει ένας διάλογος των δυο, με αφορμή την ματαιότητα αυτής της εφήμερης σχέσης που έχει ένα ζευγάρι σε μια τέτοια κατάσταση. Οι χαρακτήρες αποκαλύπτονται, ξεγυμνώνουν τα σώματά τους και στη συνέχεια τις ψυχές τους, το είναι τους, σε πολύ καλογραμμένους και καλογυρισμένους μονολόγους, παρουσιάζουν την μοναξιά, την ανάγκη της συντροφικότητας, καθώς η σκηνοθέτης/σεναριογράφος κριτικάρει τον χαρακτήρα μιας γενιάς που, βουτηγμένη στο εφήμερο, ανενημέρωτη για τα όσα συμβαίνουν γύρω της, αρκείται σε μικρές αλλά σίγουρα όχι αρκετές στιγμές απόλαυσης, δεν ψάχνει να βρει τον εαυτό της, αλλά μένει άπραγη και καθόλου δημιουργική. 
Η κάμερα εστιάζει στα πρόσωπα και στα σώματα, στον άνθρωπο. Λιτή σκηνοθεσία, απλός ο χώρος που διαδραματίζεται η ιστορία, το μόνο που επιτρέπει η σκηνοθέτης να σου τραβήξει την προσοχή είναι τα πρόσωπα και τα λόγια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου