28 Οκτωβρίου 2012

Monsieur Lazhar (Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ) (2011) - Philippe Falardeau

Σε ένα δημοτικό σχολείο του Κεμπέκ στον Καναδά, μια χιονισμένη ημέρα τα παιδιά ενός τμήματος βρίσκουν την δασκάλα τους κρεμασμένη στην τάξη. Το σοκ είναι μεγάλο για τα παιδιά, τους γονείς τους, τους δασκάλους. Στην προσπάθειά της η διευθύντρια να βρει γρήγορα αντικαταστάτη για την τάξη ούτως ώστε τα πράγματα να ξεκινήσουν να κυλούν και πάλι κανονικά, προσλαμβάνει τον κύριο Λαζάρ, έναν μετανάστη από την Αλγερία που κρύβει όμως τα δικά του μυστικά.
Ο κύριος Λαζάρ που κουβαλάει τα δικά του τραύματα και τους δικούς του φόβους, αναλαμβάνει την τάξη και γίνεται ένας δάσκαλος ανθρώπινος, που κάνει λάθη, παραφέρεται, είναι όμως δημιουργικός και κυρίως ειλικρινής απέναντι στα παιδιά. Η ταινία δεν τον παρουσιάζει σωτήρα, ίσα ίσα που θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει αντι-ήρωα βλέποντας το πόσο αδέξιος είναι ορισμένες φορές.
Με σκηνοθεσία και σενάριο που επικεντρώνεται πολύ στους ανθρώπους και τις σχέσεις τους,  η ταινία εστιάζει στην επαφή, αυτή που λείπει και αυτή που υπάρχει ή που πρέπει να υπάρχει. Ένας άνθρωπος φεύγει και ένας άλλος έρχεται όχι για να πάρει τη θέση του, αλλά για να καλύψει ενδεχομένως μερικά κενά. Ο ,κατά την ελληνική μετάφραση του τίτλου, «εξαιρετικός» κύριος Λαζάρ δεν είναι τόσο «εξαιρετικός», αλλά είναι αυθεντικός και κρατάει τις ισορροπίες, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει η προηγούμενη δασκάλα για τους δικούς της λόγους. Στην ταινία του ο Falardeau θίγει το παράλογο της αυτοκτονίας και βάζει μια αυτοκτονία μέσα σε μια σχολική τάξη αφήνοντάς σε σοκαρισμένο να αναρωτιέσαι αν η δασκάλα ήθελε επίτηδες να τραυματίσει τα παιδιά, ή μήπως ο Falardeau επιχειρεί να περάσει ένα μήνυμα: τη σημασία της θέσης του δάσκαλου στην καρδιά του παιδιού, μια θέση τόσο σημαντική και ουσιαστική που κανένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται ή να ξεχνά.5 σχόλια:

 1. Ανώνυμος30/10/12, 10:17 π.μ.

  Την είδα την ταινία την προηγούμενη εβδομάδα. Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά σου, ήταν πολύ "αληθινή"! Νομίζω αξίζει να τη δει κάθε εκπαιδευτικός!
  Πέρσα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. την περιμένω με ανυπομονησία...
  στην επαρχία δε φτάνουν πάντα οι καλές ταινίες...

  κατά τα άλλα, μαρέσει πολύ ο τρόπος που βλέπεις σινεμά...
  καλησπεέρα σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κρίμα που δεν φτάνουν! Ελπίζω να βρεις έναν τρόπο να τη δεις γιατί αξίζει.
   Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
   :)

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος15/11/12, 9:54 π.μ.

  Ωραία ταινία αν και την περίμενα κάπως καλύτερη βάση όσων είχα διαβάσει.Μάλλον με είχαν προετοιμάσει για ένα δεύτερο ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ.Ο πιτσιρίκος ο Σιμόν παίζει απίστευτα.
  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Σιμόν έπαιζε εκπληκτικά όντως. Άλλη φάση το "Ανάμεσα στους τοίχους", και τα δυο καλές ταινίες όμως, κατά την άποψή μου.

   Διαγραφή