17 Νοεμβρίου 2011

We need to talk about Kevin (2011) - Lynne Ramsay

Η Eva και ο Kevin, από την ημέρα που γνωρίστηκαν είναι αντίπαλοι, είναι δυο άνθρωποι που δεν συνδέθηκαν ποτέ. H Eva είναι μια μητέρα και ο Kevin είναι ο γιος της.
Η ιστορία επικεντρώνεται σ' αυτούς τους δυο χαρακτήρες, μία σε εκείνη και μία σε εκείνον. Εμείς βλέπουμε την Eva να ζει, με κόπο, την κάθε της μέρα και με διάφορα flash-backs ταξιδεύουμε στο παρελθόν, στη ζωή με τον Kevin.
Μια ιστορία για την ανετοιμότητα να γίνει κανείς γονιός και πώς αυτό γίνεται αντιληπτό από το παιδί. Η ιστορία είναι ιδιαίτερα σκληρή, σοκαριστική. Η παρουσίασή της, εκτός από τη σημασία της εξιστόρησής της, θέλει, θα έλεγα, να δείξει το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να επέλθει στην ιδιαίτερη σχέση μάνας και παιδιού, αλλά και τις επιπτώσεις της κατεστραμμένης αυτής σχέσης. Εδώ δεν υπάρχει "δεσμός" που δημιουργείται αυτομάτως και αυθορμήτως, εδώ η αγάπη δεν είναι δεδομένη. Η ιστορία μπαίνει στα πιο σκοτεινά μέρη της ψυχής μιας μάνας, σ' αυτές τις σκοτεινές σκέψεις που έχει καταχωνιάσει στο πίσω μέρος του μυαλού της και δεν θέλει να αγγίξει ποτέ. Η μάνα που περιγράφει η ταινία είναι τόσο αληθινή και τόσο ταυτόχρονα ανατριχιαστική. Αλλά, ναι!, είναι αληθινή, και στο τέλος αυτό είναι που μετράει.
Η ταινία καταφέρνει να σου δείξει τις δυο πλευρές προσέγγισης της ιστορίας αυτής, της μάνας και του γιού. Δεν σου επιτρέπει να πάρεις εξ ολοκλήρου το μέρος κανενός και αυτό είναι που σε βάζει σε σκέψεις.

Καταπληκτικές ερμηνείες από την Tilda Swinton(Eva) και τον Ezra Miller (Kevin), πάρα πολύ καλή σκηνοθεσία και διαπραγμάτευση, μέσα από το φακό, του θέματος.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/3/12, 10:28 μ.μ.

    Μια απο τις ταινίες που έχασα χωρίς να καταλάβω το γιατι.Ευτυχώς θα τη προβάλει κάποια στιγμη η κινηματογραφική λέσχη ενός δήμου οπότε θα τη δω εκεί.
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να την δεις! Είναι πάρα πολύ καλή! Αξίζει! Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή