10 Οκτωβρίου 2011

Chatroom (2010) - Hideo Nakata

Η ιστορία μιλάει για μια ομάδα παιδιών που συναντιούνται καθημερινά σε ένα χώρο κοινωνικής δικτύωσης και συζητούν για τις ζωές τους. Τα νεαρά αυτά άτομα έχουν προβλήματα κυρίως με την οικογένεια τους. Ο αρχηγός της ομάδας, ο William, θα προσπαθήσει να τους βοηθήσει, για να καταλήξει να τους κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Μια ταινία που πραγματεύεται την χρήση του διαδικτύου ως χώρο συνάντησης ατόμων που δεν γνωρίζονται, γεγονός που παρουσιάζει ως επικίνδυνο. Εστιάζει σ’ αυτόν τον κίνδυνο, δίνοντας με ένα έξυπνο τρόπο αυτή την κατάσταση «μιλάμε αλλά δεν γνωριζόμαστε πραγματικά», υπογραμμίζοντας την συνθήκη που κυριαρχεί σε τέτοιου είδους συνομιλίες: η μη φυσική επικοινωνία, το ότι δεν βλέπεις τον άλλο, δίνει τη δυνατότητα να ειπωθεί το ο,τιδήποτε και να γίνει πιστευτό, μακριά από εκφράσεις που προδίδουν ή συναισθηματική εμπλοκή. Μπορείς με λίγα λόγια να εξαπατήσεις, να εκμεταλευτείς και να πεις ψέματα πιο εύκολα!
H ιδέα έγινε πρώτα θεατρικό και τώρα ταινία. Την βρήκα έξυπνη, η σκηνοθεσία την εμπλουτίζει, μόνο που η περιγραφή των ατόμων και των κινήτρων τους μένει σε ένα πολύ επιφανειακό στάδιο. Σε μια ιστορία που την απασχολούν τα προβλήματα νέων ανθρώπων και το πώς αυτοί τα εκφράζουν, είναι αναγκαίο οι χαρακτήρες να αναπτυχθούν λίγο παραπάνω.Η περιορισμένη ανάπτυξή τους, όπως συμβαίνει εδώ, δημιουργεί την εντύπωση ότι η ταινία καταλήγει στο να απλοποιεί και να τραβάει από τα μαλλιά καταστάσεις ή ακόμα και να δείχνει τελικά τα παιδιά αυτά "υπερευαίσθητα" ή/και κακομαθημένα, κάτι που δεν πιστεύω πως ήταν ο στόχος της!

2 σχόλια:

  1. Hello Dimitra,

    Μέτρια η ταινία γενικά. Αλλά κερδίζει από την ατμόσφαιρα και απ' τον πρωτότυπο τρόπο που απεικονίζει το φαινομενικά "οικείο" chatroom. Απο κει και πέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου AlcockHitchfred. Μέτρια όντως, αλλά και εμένα μου άρεσε πολύ ο τρόπος που παρουσίασε το chatroom! Ήταν όντως πρωτότυπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή