27 Αυγούστου 2011

Γυναίκα στους Αμμόλοφους (Sunna No Onna) (1964) - Χιρόσι Τεσιγκαχάρα

Άμμος, δίψα, εγκλωβισμός!
Ένας άνδρας, συλλέκτης εντόμων, πηγαίνει στην έρημο για να ανακαλύψει καινούργια είδη. Η ώρα περνάει κι εκείνος ξεχνιέται στις σκέψεις του. Καθώς χάνει το τελευταίο λεωφορείο, δέχεται τη φιλοξενία των ανθρώπων του κοντινού χωριού, που τον οδηγούν σε ένα παράξενο σπίτι, που βρίσκεται σε μια "τρύπα" άμμου. Εκεί μένει μια γυναίκα μόνη.
Όλα ξεκινούν από την άμμο, η οποία καταφέρνει, με ένα παράξενο τρόπο να κολλάει πάνω σου, να σε ενοχλεί και να διαπερνά το πετσί σου! Το ίδιο κάνουν και οι εικόνες του Τεσιγκαχάρα. Κολλούν πάνω σου τα κοντινά του πλάνα, διαπερνούν το πετσί σου, σε ενοχλεί η αλήθεια και η έντασή τους! Καταπληκτική η σκηνοθεσία της ταινίας αυτής που σε βάζει στον αποπνικτικό της κόσμο χωρίς να μπορείς να αντισταθείς!
Μια ιστορία για το πώς σε ρουφάει τελικά η ζωή σου η ίδια.
Παραίτηση, συνήθεια, καθημερινότητα; Αναπόφευκτη η αποφυγή τους; 

8 σχόλια:

 1. μια απο τις κορυφες του παγκοσμιου σινεμα...
  "σε ενοχλεί η αλήθεια και η έντασή τους"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχεις δίκιο! Χαίρομαι πάρα πολύ που είδα αυτήν την ταινία! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τη θεωρώ αριστουργηματική. Όπως και το βιβλίο, που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν ήξερα για το βιβλίο! Θα πρέπει να το διαβασω! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για σου Δήμητρα!
  Θα την χαρακτήριζα ως μια σπάνια κινηματογραφική εμπειρία. Πιστεύω ότι η φράση "άβυσσος η ψυχή της γυναίκας" ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την ταινία καθώς ο λάκκος στον οποίο είναι εγκλωβισμένη αποτελεί την δική της άβυσσο όπως και η άμμος (η οποία συνεχώς μεταβάλλεται) αντικατοπτρίζει την εύθραυστη ψυχοσύνθεση της πρωταγωνίστριας. Διαβολικά ευφυής ο Τεσιγκαχάρα όχι μόνο για αυτήν την ταινία αλλά και για τις υπόλοιπές του.

  5/5: Αριστούργημα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θα συμφωνήσω μαζί σου Αργύρη! Πολύ ωραία το έθεσες και ομολογώ δεν είχα σκεφτεί αυτή την προσέγγιση :) Είναι ωραίο που μια ταινία σου προσφέρει την ευκαιρία για σκέψη και διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις! Δηλαδή εμένα κατάφερε να με συγκινήσει ιδιαίτερα γι' αυτό το λόγο! Είχα καιρό να δω μια ταινία σαν κι αυτή :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή