12 Νοεμβρίου 2010

Mammoth (2009) - Lucas Moodysson

Για άλλη μια φορά μια ταινία με κεντρικό άξονα την έννοια "παιδί". Η έννοια αυτή, μαθαίνουμε στο Πανεπιστήμιο, είναι κατασκεύσμα της κάθε κοινωνίας και άρα η σημασία της αλλάζει από κοινωνία σε κοινωνία. Δηλαδή, για παράδειγμα, τα "πρέπει", οι ευθύνες και οι προσδοκίες για τα παιδιά είναι άλλες στην Αμερική και άλλες στην  Ταϊλάνδη. Κι αυτό καταγράφεται πολύ έντονα και πολύ δυναμικά από τον Μoodysson στην ταινία του μαζί με άλλα σχόλια περί οικογένειας.
3 ιστορίες μπλεγμένες μεταξύ τους. Η ιστορία μιας ευκατάστατης οικογένειας σε μια αστική περιοχή της Αμερικής, η ιστορία των δυο παιδιών της νταντάς της προαναφερθούσας οικογένειας και η ιστορία μιας πόρνης από την Ταϊλάνδη όπου ο μπαμπάς πάει ταξίδι για δουλειές.
Οι διαφορές ανάμεσα στις ζωές των ανθρώπων είναι εμφανέστατες και οι ζωές των παιδιών επίσης απέχουν πολύ μεταξύ τους. Το κοριτσάκι στην Αμερική θα λέγαμε ότι είναι πιο πολύ "παιδί" από τα δυο μικρά αγόρια της Ταϊλάνδης, τα οποία θα λέγαμε πως συμπεριφέρονται περισσότερο ως ενήλικες. 
Ταυτόχρονα κάνεις ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη όπου όλα είναι πολύ διαφορετικά από την πόλη που συνήθιζες να βλέπεις. Τα παιδιά παίζουν σε μια βρώμικη παραλία, μαζεύουν σκουπίδια από τους σκουπιδότοπους για να ζήσουν και πέφτουν θύματα παιδεραστίας. Όλα αυτά είναι "ξένα" στα μάτια μας και στα μάτια των άλλων, όχι επειδή δεν τα ξέρουμε ή δεν τα χουμε -κάπου- ξαναδεί αλλά επειδή είναι έξω από αυτά που εμείς έχουμε βάλει ως προϋποθέσεις της "καλής" ζωής μας.

Η ταινία, προφανώς, αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το θέμα των παιδιών και πως αυτά βιώνουν την εξαθλίωση είτε των ανθρώπων είτε των συστημάτων . Δίνει, όπως το είδα εγώ,  το ζήτημα των δυνατοτήτων και των προϋποθέσεων για την επίτευξη στόχων με τις οποίες γεννιέται κάποιος. Δεν θέλω να το αποκαλέσω "τύχη" γιατί η λέξη παρεπέμπει αλλού, αλλά είναι ενδιαφέρον να δει κανείς μια τέτοια οπτική, πως δηλαδή γεννιέσαι σε μια έτοιμη κατάσταση, σε ένα έτοιμο σύστημα και καλείσαι να ανταπεξέλθεις σ' αυτό ενώ το να μπορέσεις να ξεφύγεις είναι πολύ δύσκολο!

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος7/12/10, 10:01 π.μ.

  Μαλλον θα τη περιμένω σε dvd διοτι μου ακούγεται και πολύ ενδιαφέρουσα.Δε τη πέτυχα στις αίθουσες δυστυχώς.Αν μπορεις να τη βρεις θα σου προτείνω και το ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΞΕΡΕΙ το Ιαπωνικό.Εχει σαν θέμα τα παιδιά αλλα καλου κακου απέφυγε τα αιχμηρα αντικείμενα και τα μεγαλα ύψη για δυο-τρεις μερες.
  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλημερα :)
  οχι οχι εχει βγει σε dvd, κι εγω εκει την ειδα! ειναι πολυ ενδιαφερουσα, πολυ γεματη και δεν σε κουραζει... μονο σε κανει κουρελι ψυχολογικα!!
  χαχα θα το ψαξω.. και μετα θα σου πω εντυπωσεις! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή