6 Νοεμβρίου 2010

Castaway on the moon (2009) - Lee Hey- Jun

Ωραία, άλλη μια ιστορία αγάπης! ΝΟΤ just that!
Η ιστορία: ένας τύπος στα όρια της κατάθλιψης επειδή τον έχει χωρίσει η κοπέλα του και έχει απολυθεί, αποφασίζει να αυτοκτονήσει πέφτοντας από μια ψηλή γέφυρα στη μέση της πόλης σε ένα ποτάμι. Καθώς δεν ξέρει να κολυμπάει του φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη του σκοπού του... Και έτσι...
Το άλλο πρωί ξυπνάει ναυαγός σε ένα μικρό βρώμικο νησί στο κέντρο του ποταμού. Είναι μερικά χιλιόμετρα μακρυά από τον πολιτισμό και μπορεί να δει τους τεράστιους ουρανοξύστες και τη μεγάλη γέφυρα από την οποία έπεσε, αλλά με τίποτα δεν μπορεί να φτάσει εκεί!
Μια νεαρή κοπέλα με ένα περίεργο σημάδι στο μέτωπο ζει κυριολεκτικά μπροστά από τον υπολογιστή της. Δεν βγαίνει από το σπίτι της και η μόνη της επαφή με τον έξω κόσμο είναι το διαδίκτυο και η φωτογραφική της μηχανή με την οποία φωτογραφίζει το φεγγάρι... Η ενασχόλησή της με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της δίνει την ψευδαίσθηση μιας φυσιολογικής ζωής.
Οι δυο αυτοί άνθρωποι αρχίζουν να επικοινωνούν με ένα περίεργο τρόπο και έρχονται κοντά.

Γύρω όμως από τη σχέση τους, που είναι το κέντρο της ταινίας, υπάρχουν χιλιάδες αξιοπρόσεχτες και σημαντικές λεπτομέρειες.
Κατά την άποψη μου, εκείνος είναι η αναπαράσταση της καπιταλιστικής κοινωνίας και του ανάλογου τρόπου ζωής. Φοράει κουστούμι και γραβάτα,έχει μια δουλειά σε ένα γραφείο σε ένα τεράστιο ουρανοξύστη και φαίνεται να έχει βρει το νόημα. Μέσα όμως σε όλα αυτά κρύβεται ένας άνθρωπος δυστυχισμένος και ανολοκλήρωτος. Στα διάφορα flash- backs φαίνεται ακριβώς η ζωή ενός άνδρα τόσο εξαρτημένου από τη δουλειά του και από το να είναι καλός σ' αυτήν ώστε καταντάει μοναχικός, αντικοινωνικός, καταθλιπτικός και μίζερος. Η ζωή του στο νησί του δίνει την ευκαιρία της ανακάλυψης της φύσης, του "πρωτόγονου" τρόπου ζωής και της ανακάλυψης του πώς είναι να ζεις εξαρτώμενος μόνο από τον εαυτό σου!
Εκείνη είναι η αναπαράσταση της μοντέρνας πραγματικότητας και ζωής.Μαζεύει όλα τα sites κοινωνικής δικτύωσης και τα δείχνει με το Δάχτυλο! Αναπαριστά τη ζωή του ανθρώπου του τόσο χωμένου και εξαρτημένου από τα profiles του που ξεχνά να ζήσει πραγματικά. Απεικονίζει τη συνήθεια της νέας γενιάς ανθρώπων να κρύβονται πίσω από ένα avatar, από ένα ψεύτικο λογαριασμό με ψεύτικες εικόνες.

Κλείνοντας δεν ξέρω πως να τελειώσω αυτή την ανάρτηση πέραν του να πω πως αυτή η ταινία ήταν μια αφορμή για να σκεφτώ για τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου! Τελικά τι επιδιώκουμε στη ζωή μας, ποιο είναι το νόημα του να ζούμε και να εργαζόμαστε και, ίσως ακόμη, γιατί κρυβόμαστε πίσω από τους υπολογιστές μας? χα! 

2 σχόλια:

 1. Αυτή πρέπει να είναι και η καλύτερη ταινία που είδα στο περσινο φεστιβάλ.

  Και συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Well said κ.Δήμητρα..;)

  Την καλημέρα μου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπερα Chris!
  Μια ταινια γεματη ουσια και περιεχομενο!

  ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή