6 Νοεμβρίου 2010

Μαύρο Λιβάδι (2009) - Βαρδής Μαρινάκης

Η ιστορία: βρισκόμαστε στο 17ο αιώνα και σε μια υπέροχη και ανοιχτή πεδιάδα ένας χτυπημένος άνδρας έτοιμος να καταρρεύσει τρέχει με το άλογο του προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο ουρανός είναι μαύρος και η καταιγίδα έρχεται. Μετά βλέπουμε το μοναστήρι στο οποίο ζουν αρμονικά οι ελληνίδες μοναχές του καιρού και ανάμεσα τους ένα περίεργο και ήσυχο κορίτσι, η Ανθή.  Η Ανθή στην πραγματικότητα δεν είναι κορίτσι, αλλά αγόρι. Η ηγουμένη την μεταμφίεσε σε κορίτσι για να την προστατεύσει από το να γίνει γενίτσαρος.

Αυτοί είναι οι δυο πρωταγωνιστές της ταινίας μας, η οποία συνεχίζεται δείχνοντας τον άνδρα, που είναι γενίτσαρος, να καταλήγει λιπόθυμος μπροστά στην πόρτα του μοναστηριού. Οι καλόγριες τον βάζουν μέσα και η Ανθή δείχνει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για εκείνον όπως φυσικά κι αυτός. Δύσκολος αυτός ο έρωτας...
Η μαγεία του όμως αναβλύζει σε όλη την ταινία μέσα από διάφορα πλάνα στη μαγευτική φύση όπου οι δυο πρωταγωνιστές "βγάζουν το ζώο από μέσα τους". Οι σκηνές της πάλης, του έρωτα είναι σκηνές όπου οι δυο άνθρωποι "επιστρέφουν στην αρχική τους φύση" με φωνές, κραυγές και κινήσεις άγαρμπες μα αληθινές.
Η φωτογραφία και οι εικόνες της φύσης στο φιλμ είναι σπουδαίες. Δεν νομίζω πως έχω ξαναδεί άλλη ταινία με τόσο υπέροχα πλάνα και μαγευτικά τοπία. Κρυστάλλινα νερά, λίμνες στην ομίχλη και πράσινες φυλλωσιές τόσο όμορφες που φάνταζε ονειρικό το τοπίο.
Η ιστορία όμορφη και ενδιαφέρουσα, αν και, κατά τη γνώμη μου, υπήρχαν κάποια κενά από δω κι από κει. Όμως δεν θέλω να χαλάσω την ομορφιά της. Με συνεπήρε τόσο η εικόνα που δεν θα μπορούσα να μείνω σ'αυτά που ενδεχομένως δεν μου άρεσαν!
Μετά την ταινία η συζήτηση που ακολούθησε ήταν το πιο σημαντικό και αυτό που συγκεκριμένα ειπώθηκε πρέπει νομίζω να το αναφέρω (αν και δεν το θυμάμαι αυτολεξεί):
...Στην ταινία υπήρχαν δυο θεοί. Στο μοναστήρι η Ανθή λάτρευε τον "Θεό" της ενώ όταν δραπέτευσε απ' αυτό, θεός ήταν η "Φύση" ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου