18 Οκτωβρίου 2010

Broken Flowers (2005) - Jim Jarmusch

Η ιστορία: ένας αμετανόητος εργένης, μεσήλικας πια, την ημέρα που τον παρατάει η τελευταία του κοπέλα λαμβάνει ένα γράμμα γραμμένο σε ροζ χαρτί μέσα σε ένα ροζ φάκελο στο οποίο μια γυναίκα του αποκαλύπτει πως έχει ένα γιο που ψάχνει να τον βρει. Το γράμμα δεν έχει ταυτότητα και υπογραφή και έτσι ο Don ξεκινάει ένα road trip για να ανακαλύψει τον αποστολέα του γράμματος και ίσως και το παιδί του.
Αγαπώ πάρα πολύ τον Murray. Έχει ένα πολύ γαλήνιο πρόσωπο και μια πολύ όμορφη φιγούρα. Μ αρέσει κυρίως όταν παίζει ρόλους ήσυχων ίσως και ψυχρών ανθρώπων. Εδώ φαίνεται απόμακρος, μονότονος και μάλλον ψυχρός, αλλά ποτέ δεν θα μπορούσες να μην τον συμπαθήσεις, να μην ταυτιστείς μαζί του... Είναι αληθινός, τον εμπιστεύεσαι, τον συμπονάς... Μου αρέσουν οι ρυτίδες του.
Η ιστορία είναι ωραία, όχι ένα θέμα που δεν έχεις ξαναδεί, αλλά το φιλμ είναι αρκετά ξεχωριστό!
Στο πρώτο μέρος του επικρατεί μια νέκρα. Η ζωή του Don σου δίνει την εντύπωση μιας άδειας και ρηχής ζωής, γκρι και μουντής που ένα ροζ γράμμα έρχεται να της δώσει κάποιο νόημα. Πολλά πλάνα σε κλειστούς χώρους ενώ τα δωμάτια αντικατοπτρίζουν πολύ όμορφα τον ψυχισμό και την προσωπικότητα του κάθε χαρακτήρα.  
Στο δεύτερο μέρος το road trip ξεκινά με τον Don να τριγυρνά σε διάφορες πολιτείες αναζητώντας την αποστολέα του γράμματος. Εκεί τα χρώματα ζωντανεύουν και τα πάντα κινούνται.
Ο Don προσφέρει σε κάθε μια από τις γυναίκες που συναντά μπουκέτα με ροζ λουλούδια.. Προσπαθεί με το αγνό χρώμα του ροζ να εξιλεώσει όσα έχει κάνει σ' αυτές και να προχωρήσει! Τα λουλούδια που μαραίνονται αντικατοπτρίζουν μάλλον τη δική του ζωή. Είναι περίεργο το πόσο ακριβής θα ήταν μια ταύτιση μαραμένων λουλουδιών και "μαραμένης" ζωής.
Το τέλος μου αφήνει μια θλίψη που δεν εξωτερικεύεται, μια μετέωρη θλίψη που βρίσκεται στο κενό χωρίς να ξέρω τι να την κάνω και μ' αυτό δεν αποκαλύπτω το τέλος της ταινίας αλλά μόνο την αίσθηση που μου αφησε..

POP QUIZ: βρείτε την Tilda Swinton μέσα στην ταινία!!!

Η ταινία με το πανέμορφο soundtrack: 

2 σχόλια:

  1. η τελευταια καλη ταινια του Jarmush.ki egw me gusta Murray!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολή καλή ταινία όντως! Ό,τι και να παίξει ο Murray θα μ'αρέσει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή